Korsets Seier Lederskap

Siste nett på sak

«Livets ord snakker ut om det vonde og vanskelige istedenfor å tildekke og å skylde på faktorer utenfor menigheten», skriver Karl Andreas Jahr, journalist og nettleder i KS.
De kunne valgt isolasjon, men valgte heller noe uvanlig.
Les mer

Siste leder

«Skulle ikke kvaliteten på klemmen du tilbyr være god nok, sier han tydelig ifra og ber om en ny,» skriver Lars Christian Gjerlaug, medredaktør i KS.
Det finnes et underlig folkeferd midt i blant oss. Denne uken ble de feiret med sin egen dag.
Les mer

Siste Innspill

«Kontinuitet og trofasthet til visjon og verdier er attraktivt i en verden der ingenting er 100 prosent stødig lenger,» David Hasseløy, pastor i Intro.
Et undervurdert ord i all menighetsvirksomhet.
Les mer

Siste reportasjer

KLARE FOR HØYRISIKO: Ingrid og flere fra teamet hennes ikledd beskyttelsesutstyret. Det tok 15 minutter å kle det på seg og temperaturen innvendig kunne stige til rundt 60 grader. På grunn av faren for å besvime i den sterke heten, fikk teamet kun en time til å stelle pasientene i høyrisikoområdet.
Få våger å behandle de svært smittsomme ebolasyke, gravide kvinnene i Sierra Leone. Den kristne gynekologen Ingrid Langen (39) tok jobben.
FORTSATT ÅPENT: – Jeg er svært forsiktig med å kritisere eget parti, men for å si det som det er, så frykter jeg at noen av våre tidligere velgere er blitt litt usikre på oss, sier Carl I. Hagen, tidligere leder av Fremskrittspartiet.
Carl I. Hagen frykter at ny retning gjør at kristenfolket glipper.
FORBEREDELSER: Programleder for «Reisen hjem» Egil Svartdahl intervjuer Veronica Orderud (t.v.) om hennes troshistorie blandet med drapsdom og livet i fengsel.
Hver uke fortsetter TV Inter å spre ryktet om at Jesus lever. Denne sesongen forteller kjendiser sine troshistorier.

Siste nærbilder

Andrew Tainter, som selv er halvt svensk, har et helt spesielt hjerte for Norge.
Andrew Tainter (32) er misjonær i Norge sammen med et team fra Bethel Church i USA.
Stortingsrepresentant Olaug Bollestad (KrF) mener norske politikere må ta inn over seg dommen i abortsaken i Sør-Trøndelag denne uken.
Mann dømt til seks års fengsel for fosterdrap. – En anerkjennelse av fosterets menneskeverd, mener KrFs Olaug Bollestad.
OPPGITT: Kent Andersen er pastor i Eydehavn, jobber i Filadelfia, Kristiansand og har vært misjonær i katolske Østerrike i mange år.
Hedmarktoppen har invitert den katolske presten Raniero Cantalamessa til Sommerstevnet. Pastor Kent Andersen forventer full retrett.

Siste samtaler

STORMFULL START: Da Ole Christian Kvarme ble innsatt som biskop i Oslo i 2005 blåste det kraftig rundt hans konservative syn på homofili. Selv om mediekjøret har avtatt, river og sliter denne kon-flikten fortsatt i Den norske kirke.
Det er blitt sagt og skrevet mye om Ole Christian Kvarme (67). Selv veier Oslo-biskopen hvert ord på gullvekt.
BØNN OG LESNING: Rigmors dager går med til forbønn og å lese kristen litteratur.
Rigmor Kolshus er altfor glad i livet til å vente på døden.
TROSSET FØLELSER: Per Eivind Kvammen forteller om mangel på støtte da han plantet menigheten Sentrumkirken i 2003.
Glede og galskap ble en sentral åpenbaring for Per Eivind Kvammen (39). Men et formanende ord er aldri langt unna.
Tidligere stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe (t.v.), assisterende generalsekretær Jorunn Andestad Langmoen og generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann er sentrale aktører på Israelsmisjonens sommerstevne på Danvik folkehøgskole i Drammen. Foto: Ole Andreas Husøy, KPKTidligere stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe (t.v.), assisterende generalsekretær Jorunn Andestad Langmoen og generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann er sentrale aktører på Israelsmisjonens sommerstevne på Danvik folkehøgskole i Drammen. Foto: Ole Andreas Husøy, KPK

Sterk vekst blandt messianske jøder i Israel

 
 
 
 
Skrevet av Gjerlaug, Lars Christian
Publisert 04.07.2011
Mens det var ca. 2000 messianske jøder i Israel i 1980, er det i dag ca. 10 000. De møter motstand fra mange hold, men er samtidig styrket som bevegelse.

Situasjonen for de messianske jødene, det vil si jøder som tror på Jesus, ble satt søkelys på torsdag under et seminar på Den Norske Israelsmisjons sommerstevne i Drammen som pågår fra 29. juni til 3. juli.

Det finnes i dag ca. 150 messianske menigheter i Israel.

- Svært få av disse menighetene er knyttet til tradisjonelle kirkesamfunn. Og de er veldig ulike når det gjelder form og innhold. De spenner fra det som kan minne mye om en jødisk synagoge til noe som ligner amerikanske sørstatsbaptister, forteller Jorunn Andestad Langmoen, assisterende generalsekretær i Israelsmisjonen.

- Hvorfor bruker man betegnelsen messianske jøder, og ikke kristne jøder?

- På grunn av at jøder har blitt forfulgt av kristne opp gjennom historien, har mange jøder det samme forhold til det kristne korset som til hakekorset. Å kalle seg kristen har også implikasjoner når det gjelder pass, oppholdstillatelse og borgerrett i Israel, forklarer hun.

Bygge bro

Under seminaret hadde man også kontakt med flere av Israelsmisjonens utsendinger i Israel ved hjelp av blant annet bildetelefon. Danske Christian Rasmussen, som er pastor i Immanuelkirken i Tel Aviv, sa at det er en stor oppmuntring å se hvordan troen på Jesus kan bygge bro mellom mennesker med ulik bakgrunn når det gjelder nasjonalitet, språk og utdannelse. Samtidig er det en utfordring når 21 ulike språk er representert i menigheten, slik som i menigheten i Tel Aviv.

Trakassering

Knut Helge Høyland er leder av Caspari Center i Jerusalem. Kona Hege er aktiv i sosialt arbeid i byen gjennom organisasjonen Machaseh. Caspari Center driver ledertrening og forskning på høyt faglig nivå blant annet om de messianske jødenes historie og kristendommens jødiske røtter.

Høyland kunne fra Israel fortelle om fortsatt vekst i den messianske bevegelsen i landet, og at han hadde deltatt på et stevne i pinsen for messianske jøder, med tusen personer til stede.

Tross veksten, de messianske jødene er fortsatt en liten minoritet i landet.

Høyland vil ikke si at kristne blir forfulgt i Israel, men sier det er mange eksempler på trakassering, for eksempel hærverk på bygninger. I byen Ashdod demonstrerte tidligere i år tusen ultraortodokse jøder mot menigheten i byen, og hevdet at messianske jøder var like ille som Hitler.

- Jesus er en kontroversiell figur i Israel. Samtidig opplever vi også mye åpenhet, sier Høyland som tror en viktig måte å motarbeide diskriminering på, er at den messianske bevegelsen finner sin tydelige plass i samfunnet, og benytter seg av de demokratiske virkemidler som finnes.

Han tror også det vil være gunstig om den messianske bevegelsen kan styrke kontakten med arabiske kristne i Israel. –Kanskje kan de messianske jødene hjelpe de arabiske kristne med å danne menigheter i de muslimske landsbyene. De messianske jødene har lang erfaring med hvordan det er å leve som en liten minoritet, sier han.

Livskraftige menigheter

Tidligere utsending og stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe, deltok også på seminaret og fortalte om utviklingen siden han kom til Israel første gang på begynnelsen av 1980-tallet og drev med evangelisering og menighetsplanting.

- Det er ikke de store vekkelsene. Men Jesus møter stadig enkeltmennesker i landet, sier Kleppe.

På 1980-tallet var han med å starte noen små bibelgrupper, blant annet i Nasaret. Den spede begynnelsen den gang har utviklet seg til en livskraftig menighet i den byen der Jesus vokste opp.

Visumproblemer

Det har ikke alltid vært like enkelt for utsendinger for Israelsmisjonen å få visum og oppholdstillatelse i Israel. Men som regel ordner det seg til slutt. Generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann sier at det er en utfordring man er nødt til å leve med, men at det arbeides bredt for å bedre situasjonen. Han sier det foreligger en dom i Israel mot innenriksministeriet hvor det slås fast at ministeriet har diskriminert kristne.

- Men vi skal kanskje ikke være for høye på pæra her hjemme. Det er ikke så enkelt for en utenlandsk misjonær å få visum til Norge heller, påpeker Heitmann.


 

Utskriftsvennlig versjon

Kjøp eAvis her!

Les PDF-utgaven av Korsets Seier

Copyright

© 2012 Korsets Seier
Publikasjoner AS.

All kopiering, reprodusering, videre bearbeidelse eller lignende som helt eller delvis bygger på innholdet på disse sidene er strengt forbudt i henhold til lov om opphavsrett uten særskilt skriftlig tillatelse fra Korsets Seier Publikasjoner AS.

Mest leste nyheter

Mest leste artikler

Siste Ord