Korsets Seier Lederskap

Siste nett på sak

«Livets ord snakker ut om det vonde og vanskelige istedenfor å tildekke og å skylde på faktorer utenfor menigheten», skriver Karl Andreas Jahr, journalist og nettleder i KS.
De kunne valgt isolasjon, men valgte heller noe uvanlig.
Les mer

Siste leder

«Kampen er verken mot seksualiserte filmskapere eller illsinte jihadister,» skriver Lars Christian Gjerlaug, medredaktør i KS.
Det er ingen vei tilbake. Kampen om hjertene våre er i gang.
Les mer

Siste Innspill

««Vi er først og fremst Guds elskede barn og arvinger,» skriver Anne Lise Søvde, daglig leder i Norme.
Å være, framfor å gjøre, er en av de største utfordringene i lederskap.
Les mer

Siste reportasjer

ÅNDELIG LIV: Samboerparet Christian Fredrik Langeli og Agnethe Hermansen starter hver dag med andakt og bønn sammen.
Stadig flere tester samlivet før de gifter seg. Kristne også.
LEDERSPIRER: Elisabeth Husebø (27), June Lidal (25), Anne Kristine Jenssen (24), Ida Marie Bråthen (21) og Emilie Rebecca Sture (21) diskuterer ledermulighetene i Pinsebevegelsen.
Fem kvinner i 20-årene er på Led 15. Hva slags framtid har de som ledere?
NYE HØYDER: 1.600 ledere samlet seg i hallen på Oslo Convention Center i Vestfold.
Ånden er velkommen igjen i Pinsebevegelsen.

Siste nærbilder

Lovsangsleder i Filadelfiakirken, Oslo, David André Østby, mener pastoren er den viktigste for å modellere en lovsangskultur i menigheten. Østby er forøvrig med å arrangere konferansen Lovsang15, som arrangeres 20.-21. mars i Filadelfiakirken, Oslo.
David André Østby vil sette mot i lovsangere.
Synagogeforstander Ervin Kohn reagerer på at PST behandler jødene likt alle andre grupper.
Mer kan ikke synagogeforstander i Oslo Ervin Kohn forlange.
Generalsekretær De norske pinsevenners ytremisjon (Pym), Bjørn Bjørnø, sier at konflikten i Øst-Ukraina har blitt en humanitær krise.
Norge gjør lite for å bistå Ukraina. Det vil Pym-sjef Bjørn Bjørnø gjøre noe med.

Siste samtaler

For evangelisthjertet til pastor Siri Iversen var det å flytte fra multietniske Holmlia i Oslo til det kristne sør, litt rart.
Pastor Siri Iversen opplevde et gjennomtrengende mørke. Men hun holdt fast på lyset.
«Jeg er en ganske vanlig mann som ikke hadde peiling på menighetsplanting,» sier Øivind Augland
Øivind Augland (46) sin frelse ble plantet. Siden har ikke livet handlet om annet.
MYSTIKKENS REFORMATOR: Erwin McManus ble født i et ikke-vestlig land, El Salvador. Sett utenfra mener han at Vesten har fjernet mystikken i kristendommen. Resultatet er en nesten-rasjonalitet hvor mirakler er overnaturlige.
Hollywood-pastor Erwin McManus (56) mener Vestens kristne har gjort det naturlige overnaturlig.
Tidligere stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe (t.v.), assisterende generalsekretær Jorunn Andestad Langmoen og generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann er sentrale aktører på Israelsmisjonens sommerstevne på Danvik folkehøgskole i Drammen. Foto: Ole Andreas Husøy, KPKTidligere stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe (t.v.), assisterende generalsekretær Jorunn Andestad Langmoen og generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann er sentrale aktører på Israelsmisjonens sommerstevne på Danvik folkehøgskole i Drammen. Foto: Ole Andreas Husøy, KPK

Sterk vekst blandt messianske jøder i Israel

 
 
 
 
Skrevet av Gjerlaug, Lars Christian
Publisert 04.07.2011
Mens det var ca. 2000 messianske jøder i Israel i 1980, er det i dag ca. 10 000. De møter motstand fra mange hold, men er samtidig styrket som bevegelse.

Situasjonen for de messianske jødene, det vil si jøder som tror på Jesus, ble satt søkelys på torsdag under et seminar på Den Norske Israelsmisjons sommerstevne i Drammen som pågår fra 29. juni til 3. juli.

Det finnes i dag ca. 150 messianske menigheter i Israel.

- Svært få av disse menighetene er knyttet til tradisjonelle kirkesamfunn. Og de er veldig ulike når det gjelder form og innhold. De spenner fra det som kan minne mye om en jødisk synagoge til noe som ligner amerikanske sørstatsbaptister, forteller Jorunn Andestad Langmoen, assisterende generalsekretær i Israelsmisjonen.

- Hvorfor bruker man betegnelsen messianske jøder, og ikke kristne jøder?

- På grunn av at jøder har blitt forfulgt av kristne opp gjennom historien, har mange jøder det samme forhold til det kristne korset som til hakekorset. Å kalle seg kristen har også implikasjoner når det gjelder pass, oppholdstillatelse og borgerrett i Israel, forklarer hun.

Bygge bro

Under seminaret hadde man også kontakt med flere av Israelsmisjonens utsendinger i Israel ved hjelp av blant annet bildetelefon. Danske Christian Rasmussen, som er pastor i Immanuelkirken i Tel Aviv, sa at det er en stor oppmuntring å se hvordan troen på Jesus kan bygge bro mellom mennesker med ulik bakgrunn når det gjelder nasjonalitet, språk og utdannelse. Samtidig er det en utfordring når 21 ulike språk er representert i menigheten, slik som i menigheten i Tel Aviv.

Trakassering

Knut Helge Høyland er leder av Caspari Center i Jerusalem. Kona Hege er aktiv i sosialt arbeid i byen gjennom organisasjonen Machaseh. Caspari Center driver ledertrening og forskning på høyt faglig nivå blant annet om de messianske jødenes historie og kristendommens jødiske røtter.

Høyland kunne fra Israel fortelle om fortsatt vekst i den messianske bevegelsen i landet, og at han hadde deltatt på et stevne i pinsen for messianske jøder, med tusen personer til stede.

Tross veksten, de messianske jødene er fortsatt en liten minoritet i landet.

Høyland vil ikke si at kristne blir forfulgt i Israel, men sier det er mange eksempler på trakassering, for eksempel hærverk på bygninger. I byen Ashdod demonstrerte tidligere i år tusen ultraortodokse jøder mot menigheten i byen, og hevdet at messianske jøder var like ille som Hitler.

- Jesus er en kontroversiell figur i Israel. Samtidig opplever vi også mye åpenhet, sier Høyland som tror en viktig måte å motarbeide diskriminering på, er at den messianske bevegelsen finner sin tydelige plass i samfunnet, og benytter seg av de demokratiske virkemidler som finnes.

Han tror også det vil være gunstig om den messianske bevegelsen kan styrke kontakten med arabiske kristne i Israel. –Kanskje kan de messianske jødene hjelpe de arabiske kristne med å danne menigheter i de muslimske landsbyene. De messianske jødene har lang erfaring med hvordan det er å leve som en liten minoritet, sier han.

Livskraftige menigheter

Tidligere utsending og stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe, deltok også på seminaret og fortalte om utviklingen siden han kom til Israel første gang på begynnelsen av 1980-tallet og drev med evangelisering og menighetsplanting.

- Det er ikke de store vekkelsene. Men Jesus møter stadig enkeltmennesker i landet, sier Kleppe.

På 1980-tallet var han med å starte noen små bibelgrupper, blant annet i Nasaret. Den spede begynnelsen den gang har utviklet seg til en livskraftig menighet i den byen der Jesus vokste opp.

Visumproblemer

Det har ikke alltid vært like enkelt for utsendinger for Israelsmisjonen å få visum og oppholdstillatelse i Israel. Men som regel ordner det seg til slutt. Generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann sier at det er en utfordring man er nødt til å leve med, men at det arbeides bredt for å bedre situasjonen. Han sier det foreligger en dom i Israel mot innenriksministeriet hvor det slås fast at ministeriet har diskriminert kristne.

- Men vi skal kanskje ikke være for høye på pæra her hjemme. Det er ikke så enkelt for en utenlandsk misjonær å få visum til Norge heller, påpeker Heitmann.


 

Utskriftsvennlig versjon

Kjøp eAvis her!

Les PDF-utgaven av Korsets Seier

Copyright

© 2012 Korsets Seier
Publikasjoner AS.

All kopiering, reprodusering, videre bearbeidelse eller lignende som helt eller delvis bygger på innholdet på disse sidene er strengt forbudt i henhold til lov om opphavsrett uten særskilt skriftlig tillatelse fra Korsets Seier Publikasjoner AS.

Mest leste nyheter

Mest leste artikler

Siste Ord