Korsets Seier Lederskap

Siste nett på sak

LITE KJENDISSTOFF: Vi kommer neppe til å ligge buskene bak huset til Jan Hanvold, Vebjørn Selbekk eller Egil Svartdahl med en gedigen telelinse på jakt etter sladder», skriver Karl Andreas Jahr, journalist og nettleder i KS.
Bibelen, KS og presseetikken ser ut til å være enige. Noe krimstoff må til.
Les mer

Siste leder

«Om vi vil bli boende lenge i landet, må vi gi dem som har gått foran den heder de fortjener,» skriver Lars Christian Gjerlaug, medredaktør i KS.
De kom, ga alt og forsvant.
Les mer

Siste Innspill

«Jeg tror ikke Jesus ønsket at kirkene våre skulle være behagelige klubber,» skriver Alexander Botn, ungdomspastor i Pinsekirka Filadelfia, Ålesund.
Legg til side komforten og kritikerrollen. Bli en aktiv deltaker.
Les mer

Siste reportasjer

PINSEBY: – Jerusalem er pinsens by, slo forkynnerveteranen Jack Hayford fast i sine bibeltimer.
I Jerusalem samles hele pinsefamilien i et globalt, fargerikt fellesskap.
VENNER FOR LIVET: Marte Stensholm, Sindre Trones og Jonas Skaret har kommet til tro. Nå har Familiekirka i Bodø blitt deres andre hjem.
Tre ungdommer. Tre liv som ble forandret.
GERILJA FOR ALLAH: Moderate, demokratiske krefter tok makten i Kurdistan på begynnelsen av 90-tallet. Bahman Ali, Mullah Krekar og andre islamister svarte med en blodig borgerkrig gjennom gruppen IMK (Islamic movement og Kurdistan).
Den kurdiske islamisten Bahman Ali (40) foraktet alle vantro. Så ble han troende.

Siste nærbilder

– En fordobling av alkoholforbruket på 20 år er en voldsom vekst i konsum, konstaterer Blå Kors-leder Jan Elverum.
Blå Kors-leder Jan Elverum mener kristne har falt i en tornerosesøvn.
– Det har skjedd et linjeskifte ved MF, men vi er stadig tro mot bibel og bekjennelse, sier rektor Vidar Leif Haanes.
Anklagene om en liberal utglidning ved MF florerer. Rektor Vidar Leif Haanes innrømmer at det har vært et linjeskifte.
HALVJØDER: – Vi skal ikke være reservejøder og vi går ikke i halvsynagoger, sier Sten Sørensen, initiativtaker til israelsmarkeringen forrige helg.
Sten Sørensen mener kulturen på israelsstevner og -møter ødelegger etterveksten.

Siste samtaler

STØTTER DE FALLENDE: Bill Johnson har valgt å stå sammen med det han kaller fallende kristne ledere som vekkelsespredikant Todd Bentley og God TV-grunnlegger Rory Alec.
Bill Johnson (64) var over førti år første gang han så en helbredelse. Det var livet – ikke læren – som sto i veien.
«Å bygge menighet kan bare gjøres med én motivasjon, nemlig å etablere noe for neste generasjon,» sier Linda Haukland, JK-redaktør og historiker ved Høyskolen i Nordland. .
Når kroppen sier stopp, leser Linda Haukland (43) i Bibelen.
DYBDE OG LENGSEL: «Opplevelsen av Åndens nærvær og troen på Guds vilje og evne til å gripe inn, ligger dypt i meg,» sier Truls Åkerlund.
Siden har Truls Åkerlund (42) forsøkt å begripe hva Gud vil.
Tidligere stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe (t.v.), assisterende generalsekretær Jorunn Andestad Langmoen og generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann er sentrale aktører på Israelsmisjonens sommerstevne på Danvik folkehøgskole i Drammen. Foto: Ole Andreas Husøy, KPKTidligere stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe (t.v.), assisterende generalsekretær Jorunn Andestad Langmoen og generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann er sentrale aktører på Israelsmisjonens sommerstevne på Danvik folkehøgskole i Drammen. Foto: Ole Andreas Husøy, KPK

Sterk vekst blandt messianske jøder i Israel

 
 
 
 
Skrevet av Gjerlaug, Lars Christian
Publisert 04.07.2011
Mens det var ca. 2000 messianske jøder i Israel i 1980, er det i dag ca. 10 000. De møter motstand fra mange hold, men er samtidig styrket som bevegelse.

Situasjonen for de messianske jødene, det vil si jøder som tror på Jesus, ble satt søkelys på torsdag under et seminar på Den Norske Israelsmisjons sommerstevne i Drammen som pågår fra 29. juni til 3. juli.

Det finnes i dag ca. 150 messianske menigheter i Israel.

- Svært få av disse menighetene er knyttet til tradisjonelle kirkesamfunn. Og de er veldig ulike når det gjelder form og innhold. De spenner fra det som kan minne mye om en jødisk synagoge til noe som ligner amerikanske sørstatsbaptister, forteller Jorunn Andestad Langmoen, assisterende generalsekretær i Israelsmisjonen.

- Hvorfor bruker man betegnelsen messianske jøder, og ikke kristne jøder?

- På grunn av at jøder har blitt forfulgt av kristne opp gjennom historien, har mange jøder det samme forhold til det kristne korset som til hakekorset. Å kalle seg kristen har også implikasjoner når det gjelder pass, oppholdstillatelse og borgerrett i Israel, forklarer hun.

Bygge bro

Under seminaret hadde man også kontakt med flere av Israelsmisjonens utsendinger i Israel ved hjelp av blant annet bildetelefon. Danske Christian Rasmussen, som er pastor i Immanuelkirken i Tel Aviv, sa at det er en stor oppmuntring å se hvordan troen på Jesus kan bygge bro mellom mennesker med ulik bakgrunn når det gjelder nasjonalitet, språk og utdannelse. Samtidig er det en utfordring når 21 ulike språk er representert i menigheten, slik som i menigheten i Tel Aviv.

Trakassering

Knut Helge Høyland er leder av Caspari Center i Jerusalem. Kona Hege er aktiv i sosialt arbeid i byen gjennom organisasjonen Machaseh. Caspari Center driver ledertrening og forskning på høyt faglig nivå blant annet om de messianske jødenes historie og kristendommens jødiske røtter.

Høyland kunne fra Israel fortelle om fortsatt vekst i den messianske bevegelsen i landet, og at han hadde deltatt på et stevne i pinsen for messianske jøder, med tusen personer til stede.

Tross veksten, de messianske jødene er fortsatt en liten minoritet i landet.

Høyland vil ikke si at kristne blir forfulgt i Israel, men sier det er mange eksempler på trakassering, for eksempel hærverk på bygninger. I byen Ashdod demonstrerte tidligere i år tusen ultraortodokse jøder mot menigheten i byen, og hevdet at messianske jøder var like ille som Hitler.

- Jesus er en kontroversiell figur i Israel. Samtidig opplever vi også mye åpenhet, sier Høyland som tror en viktig måte å motarbeide diskriminering på, er at den messianske bevegelsen finner sin tydelige plass i samfunnet, og benytter seg av de demokratiske virkemidler som finnes.

Han tror også det vil være gunstig om den messianske bevegelsen kan styrke kontakten med arabiske kristne i Israel. –Kanskje kan de messianske jødene hjelpe de arabiske kristne med å danne menigheter i de muslimske landsbyene. De messianske jødene har lang erfaring med hvordan det er å leve som en liten minoritet, sier han.

Livskraftige menigheter

Tidligere utsending og stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe, deltok også på seminaret og fortalte om utviklingen siden han kom til Israel første gang på begynnelsen av 1980-tallet og drev med evangelisering og menighetsplanting.

- Det er ikke de store vekkelsene. Men Jesus møter stadig enkeltmennesker i landet, sier Kleppe.

På 1980-tallet var han med å starte noen små bibelgrupper, blant annet i Nasaret. Den spede begynnelsen den gang har utviklet seg til en livskraftig menighet i den byen der Jesus vokste opp.

Visumproblemer

Det har ikke alltid vært like enkelt for utsendinger for Israelsmisjonen å få visum og oppholdstillatelse i Israel. Men som regel ordner det seg til slutt. Generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann sier at det er en utfordring man er nødt til å leve med, men at det arbeides bredt for å bedre situasjonen. Han sier det foreligger en dom i Israel mot innenriksministeriet hvor det slås fast at ministeriet har diskriminert kristne.

- Men vi skal kanskje ikke være for høye på pæra her hjemme. Det er ikke så enkelt for en utenlandsk misjonær å få visum til Norge heller, påpeker Heitmann.

Utskriftsvennlig versjon

Kjøp eAvis her!

Les PDF-utgaven av Korsets Seier

Copyright

© 2012 Korsets Seier
Publikasjoner AS.

All kopiering, reprodusering, videre bearbeidelse eller lignende som helt eller delvis bygger på innholdet på disse sidene er strengt forbudt i henhold til lov om opphavsrett uten særskilt skriftlig tillatelse fra Korsets Seier Publikasjoner AS.

Mest leste nyheter

Mest leste artikler

Siste Ord