Korsets Seier Lederskap

Siste nett på sak

Det er modige overgrepsofre som har stått fram med sine smertefulle opplevelser, som hjelper kirken å ta tak i det som ikke skulle skje.
Les mer

Siste leder

«Når du bare er opptatt med hva du selv kan få ut av noe, blir du snart fanget i selviskhetens fattigdom,» skriver Anne Gustavsen, daglig leder og ansvarlig redaktør i KS.
Den som investerer i Guds rike, modnes som menneske.
Les mer

Siste Innspill

«Morgendagens pionérer må gjerne bli finansiert av gårsdagens menigheter», skriver Fred håberg, pastor i Klippen, Sandnes.
La oss ikke bare snakke, men handle.
Les mer

Siste reportasjer

BIBEL-POP: Over 200 personer i Oslo har satt av mandagskveldene til Bibelkveld. At så mange vil lære Bibelen bedre å kjenne gleder leder av Bibelkveld, Joakim Magnus, som ellers syns bibelkunnskapen blant kristne er skremmende lav.
Bibelen fenger ikke bare Hollywood. Også i Norges hovedstad herjer feberen.
GOSPEL TIL FOLKET: Gospelkoret Inc fra Askim tar vare på livsverket til Andraé Crouch. Det var han som eksporterte gospelmusikken ut av kirken og inn til verden. I dag har den stor påvirkning på den globale popindustrien.
Avdøde gospellegende Andraé Crouch (72) forenet kristen tro og moderne kultur.
FOLKSOMT: I tillegg til selve bønnehuset, regulært menighetsarbeid og et enormt misjonsarbeid, har IHOP sitt eget universitet.
I bønnehuset IHOP har de bedt hvert minutt de siste 15 årene – og de har ikke tenkt å gi seg før Jesus kommer tilbake.

Siste nærbilder

Bjørn Bjørnø, generalsekretær i Pinsebevegelsens Ytremisjon, er bekymret for sine ansatte i Niger.
Charlie Hebdo-tegningene har ført til vrede mot Nigers få kristne. Bjørn Bjørnø er bekymret.
Informasjonssjef i Åpne dører, Stig Magne Heitmann, forteller om et brutalt år for verdens kristne.
Forfølgelsen av kristne har knapt vært verre. Samtidig har miraklene sjelden vært flere og større.
Drømmen for lovsangen under Bønn for Oslo er stadig større mangfold i stil, sier lovsangsleder og oboist Lars Petter Berg.
For 14. år på rad arrangeres Bønn for Oslo. Hovedvisjonen er å se et forvandlet Oslo, forteller oboist og lovsangsleder Lars Petter Berg.

Siste samtaler

FAVORITTALER: «Jeg sjekker hvem som taler og kommer når det er Egil Svartdahl,» forteller kjendisdyrlegen Trude Mostue.
TV-veterinær Trude Mostue (47) har funnet tilbake til troen. Det skåler hun for.
KULHETEN SOM FALT: «Når man når bunnen i sitt eget liv, er ikke kulhet det man setter høyest  på verdiskalaen lenger,» sier Christoffer Svartdahl.
Christoffer Svartdahl (37) ledet Norges største ungdomsarbeid. Så ble han borte.
TAKK: Vebjørn Selbekk har takket Per Edgar Kokkvold for støtten gjennom karikaturstriden. – Han holdt en tale som gjorde sterkt inntrykk på meg, forteller Kokkvold. Foto: KPK
Per Edgar Kokkvold (68) blar sjelden i Bibelen. Nå vil han lese den fra perm til perm.
Tidligere stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe (t.v.), assisterende generalsekretær Jorunn Andestad Langmoen og generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann er sentrale aktører på Israelsmisjonens sommerstevne på Danvik folkehøgskole i Drammen. Foto: Ole Andreas Husøy, KPKTidligere stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe (t.v.), assisterende generalsekretær Jorunn Andestad Langmoen og generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann er sentrale aktører på Israelsmisjonens sommerstevne på Danvik folkehøgskole i Drammen. Foto: Ole Andreas Husøy, KPK

Sterk vekst blandt messianske jøder i Israel

 
 
 
 
Skrevet av Gjerlaug, Lars Christian
Publisert 04.07.2011
Mens det var ca. 2000 messianske jøder i Israel i 1980, er det i dag ca. 10 000. De møter motstand fra mange hold, men er samtidig styrket som bevegelse.

Situasjonen for de messianske jødene, det vil si jøder som tror på Jesus, ble satt søkelys på torsdag under et seminar på Den Norske Israelsmisjons sommerstevne i Drammen som pågår fra 29. juni til 3. juli.

Det finnes i dag ca. 150 messianske menigheter i Israel.

- Svært få av disse menighetene er knyttet til tradisjonelle kirkesamfunn. Og de er veldig ulike når det gjelder form og innhold. De spenner fra det som kan minne mye om en jødisk synagoge til noe som ligner amerikanske sørstatsbaptister, forteller Jorunn Andestad Langmoen, assisterende generalsekretær i Israelsmisjonen.

- Hvorfor bruker man betegnelsen messianske jøder, og ikke kristne jøder?

- På grunn av at jøder har blitt forfulgt av kristne opp gjennom historien, har mange jøder det samme forhold til det kristne korset som til hakekorset. Å kalle seg kristen har også implikasjoner når det gjelder pass, oppholdstillatelse og borgerrett i Israel, forklarer hun.

Bygge bro

Under seminaret hadde man også kontakt med flere av Israelsmisjonens utsendinger i Israel ved hjelp av blant annet bildetelefon. Danske Christian Rasmussen, som er pastor i Immanuelkirken i Tel Aviv, sa at det er en stor oppmuntring å se hvordan troen på Jesus kan bygge bro mellom mennesker med ulik bakgrunn når det gjelder nasjonalitet, språk og utdannelse. Samtidig er det en utfordring når 21 ulike språk er representert i menigheten, slik som i menigheten i Tel Aviv.

Trakassering

Knut Helge Høyland er leder av Caspari Center i Jerusalem. Kona Hege er aktiv i sosialt arbeid i byen gjennom organisasjonen Machaseh. Caspari Center driver ledertrening og forskning på høyt faglig nivå blant annet om de messianske jødenes historie og kristendommens jødiske røtter.

Høyland kunne fra Israel fortelle om fortsatt vekst i den messianske bevegelsen i landet, og at han hadde deltatt på et stevne i pinsen for messianske jøder, med tusen personer til stede.

Tross veksten, de messianske jødene er fortsatt en liten minoritet i landet.

Høyland vil ikke si at kristne blir forfulgt i Israel, men sier det er mange eksempler på trakassering, for eksempel hærverk på bygninger. I byen Ashdod demonstrerte tidligere i år tusen ultraortodokse jøder mot menigheten i byen, og hevdet at messianske jøder var like ille som Hitler.

- Jesus er en kontroversiell figur i Israel. Samtidig opplever vi også mye åpenhet, sier Høyland som tror en viktig måte å motarbeide diskriminering på, er at den messianske bevegelsen finner sin tydelige plass i samfunnet, og benytter seg av de demokratiske virkemidler som finnes.

Han tror også det vil være gunstig om den messianske bevegelsen kan styrke kontakten med arabiske kristne i Israel. –Kanskje kan de messianske jødene hjelpe de arabiske kristne med å danne menigheter i de muslimske landsbyene. De messianske jødene har lang erfaring med hvordan det er å leve som en liten minoritet, sier han.

Livskraftige menigheter

Tidligere utsending og stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe, deltok også på seminaret og fortalte om utviklingen siden han kom til Israel første gang på begynnelsen av 1980-tallet og drev med evangelisering og menighetsplanting.

- Det er ikke de store vekkelsene. Men Jesus møter stadig enkeltmennesker i landet, sier Kleppe.

På 1980-tallet var han med å starte noen små bibelgrupper, blant annet i Nasaret. Den spede begynnelsen den gang har utviklet seg til en livskraftig menighet i den byen der Jesus vokste opp.

Visumproblemer

Det har ikke alltid vært like enkelt for utsendinger for Israelsmisjonen å få visum og oppholdstillatelse i Israel. Men som regel ordner det seg til slutt. Generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann sier at det er en utfordring man er nødt til å leve med, men at det arbeides bredt for å bedre situasjonen. Han sier det foreligger en dom i Israel mot innenriksministeriet hvor det slås fast at ministeriet har diskriminert kristne.

- Men vi skal kanskje ikke være for høye på pæra her hjemme. Det er ikke så enkelt for en utenlandsk misjonær å få visum til Norge heller, påpeker Heitmann.

Utskriftsvennlig versjon

Kjøp eAvis her!

Les PDF-utgaven av Korsets Seier

Copyright

© 2012 Korsets Seier
Publikasjoner AS.

All kopiering, reprodusering, videre bearbeidelse eller lignende som helt eller delvis bygger på innholdet på disse sidene er strengt forbudt i henhold til lov om opphavsrett uten særskilt skriftlig tillatelse fra Korsets Seier Publikasjoner AS.

Mest leste nyheter

Mest leste artikler

Siste Ord