Korsets Seier Lederskap

Siste nett på sak

«Livets ord snakker ut om det vonde og vanskelige istedenfor å tildekke og å skylde på faktorer utenfor menigheten», skriver Karl Andreas Jahr, journalist og nettleder i KS.
De kunne valgt isolasjon, men valgte heller noe uvanlig.
Les mer

Siste leder

«Mangel på Åndens kraft fører til tilbakegang, frafall og en anonym kirke,» skriver Anne Gustavsen,daglig leder og ansvarlig redaktør i KS.
Åndsdåp må forkynnes ofte og tydelig.
Les mer

Siste Innspill

«Kampen for menneskers frihet er Guds lidenskap,» skriver Daniel Matthiesen, rektor ved Bibelskolen Substans.
Gud har et intenst ønske om rettferdighet for de hjelpeløse.
Les mer

Siste reportasjer

VILT VITNE:  Allerede på veien fra Oslo lufthavn til hotellrommet i Bergen hadde Todd White vitnet og bedt for 11 personer.
Tegn og under skjedde da Todd White besøkte Bergen sist uke.
MANNSEVENTYR: Bildene er fra fjorårets mannsweekend på Norefjell.
Nesten alle kristne ledere er menn. Men flokken de leder domineres av kvinner.
– Pinsevenner er varme, emosjonelle mennesker. De er flinke til å ta vare på hverandre, sier Håvard Rem, som vokste opp i Pinsebevegelsen.
Forfatter Håvard Rem skriver på rim. Og taler i tunger.

Siste nærbilder

«Jeg er faktisk stolt av at vi inviterte Bernhard. Det viser at vi er seriøse,» sier Tone Marit Dyrkolbotn, nestleder i KrFU og leder av programkomiteen til årets Vårkonferanse i Hurdal.
– Våre meninger må utfordres, sier nestleder Tone Marit Dyrkolbotn.
– I verden ellers er det tradisjonelle synet på homofili dominerende, sier den svenske pinsepastoren Tommy Dahlman.
Pinsebevegelsen må være tydelige om sitt syn på homofili, mener pastor Tommy Dahlman.
Arbeiderpartiets Freddy De Ruiter vil forby forbønn mot betaling.
Freddy De Ruiter (Ap) går i strupen på helbredelsespredikant.

Siste samtaler

FLYTTER: Fram til 1. august fungerer Benjamin som pastor både på Stathelle og i Bergen, i 50 prosent stilling på hvert sted.
Pastor Benjamin Jensen (49) tar over Norges nest største pinsemenighet. Han mener fornyelse starter i tankene.
STAMSTEDET: «Du må huske at du snakker  med en pietist». Vi møter Gunnar Prestegård på hans stamsted i lobbyen til Bristol Hotel.
80 år mot strømmen ser ut til å ha gjort Gunnar Prestegård godt. Fortsatt har han mye ugjort.
«ALL IN»: «Jeg må ha vært en unge totalt blottet for selvinnsikt.» Anette Løken Jahr har aldri vært redd for å sette seg hårete mål.
Barn, eldre, krigshistorie, tv, litteratur og menighetsarbeid. Anette Løken Jahr (36) sier aldri nei.
Tidligere stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe (t.v.), assisterende generalsekretær Jorunn Andestad Langmoen og generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann er sentrale aktører på Israelsmisjonens sommerstevne på Danvik folkehøgskole i Drammen. Foto: Ole Andreas Husøy, KPKTidligere stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe (t.v.), assisterende generalsekretær Jorunn Andestad Langmoen og generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann er sentrale aktører på Israelsmisjonens sommerstevne på Danvik folkehøgskole i Drammen. Foto: Ole Andreas Husøy, KPK

Sterk vekst blandt messianske jøder i Israel

 
 
 
 
Skrevet av Gjerlaug, Lars Christian
Publisert 04.07.2011
Mens det var ca. 2000 messianske jøder i Israel i 1980, er det i dag ca. 10 000. De møter motstand fra mange hold, men er samtidig styrket som bevegelse.

Situasjonen for de messianske jødene, det vil si jøder som tror på Jesus, ble satt søkelys på torsdag under et seminar på Den Norske Israelsmisjons sommerstevne i Drammen som pågår fra 29. juni til 3. juli.

Det finnes i dag ca. 150 messianske menigheter i Israel.

- Svært få av disse menighetene er knyttet til tradisjonelle kirkesamfunn. Og de er veldig ulike når det gjelder form og innhold. De spenner fra det som kan minne mye om en jødisk synagoge til noe som ligner amerikanske sørstatsbaptister, forteller Jorunn Andestad Langmoen, assisterende generalsekretær i Israelsmisjonen.

- Hvorfor bruker man betegnelsen messianske jøder, og ikke kristne jøder?

- På grunn av at jøder har blitt forfulgt av kristne opp gjennom historien, har mange jøder det samme forhold til det kristne korset som til hakekorset. Å kalle seg kristen har også implikasjoner når det gjelder pass, oppholdstillatelse og borgerrett i Israel, forklarer hun.

Bygge bro

Under seminaret hadde man også kontakt med flere av Israelsmisjonens utsendinger i Israel ved hjelp av blant annet bildetelefon. Danske Christian Rasmussen, som er pastor i Immanuelkirken i Tel Aviv, sa at det er en stor oppmuntring å se hvordan troen på Jesus kan bygge bro mellom mennesker med ulik bakgrunn når det gjelder nasjonalitet, språk og utdannelse. Samtidig er det en utfordring når 21 ulike språk er representert i menigheten, slik som i menigheten i Tel Aviv.

Trakassering

Knut Helge Høyland er leder av Caspari Center i Jerusalem. Kona Hege er aktiv i sosialt arbeid i byen gjennom organisasjonen Machaseh. Caspari Center driver ledertrening og forskning på høyt faglig nivå blant annet om de messianske jødenes historie og kristendommens jødiske røtter.

Høyland kunne fra Israel fortelle om fortsatt vekst i den messianske bevegelsen i landet, og at han hadde deltatt på et stevne i pinsen for messianske jøder, med tusen personer til stede.

Tross veksten, de messianske jødene er fortsatt en liten minoritet i landet.

Høyland vil ikke si at kristne blir forfulgt i Israel, men sier det er mange eksempler på trakassering, for eksempel hærverk på bygninger. I byen Ashdod demonstrerte tidligere i år tusen ultraortodokse jøder mot menigheten i byen, og hevdet at messianske jøder var like ille som Hitler.

- Jesus er en kontroversiell figur i Israel. Samtidig opplever vi også mye åpenhet, sier Høyland som tror en viktig måte å motarbeide diskriminering på, er at den messianske bevegelsen finner sin tydelige plass i samfunnet, og benytter seg av de demokratiske virkemidler som finnes.

Han tror også det vil være gunstig om den messianske bevegelsen kan styrke kontakten med arabiske kristne i Israel. –Kanskje kan de messianske jødene hjelpe de arabiske kristne med å danne menigheter i de muslimske landsbyene. De messianske jødene har lang erfaring med hvordan det er å leve som en liten minoritet, sier han.

Livskraftige menigheter

Tidligere utsending og stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe, deltok også på seminaret og fortalte om utviklingen siden han kom til Israel første gang på begynnelsen av 1980-tallet og drev med evangelisering og menighetsplanting.

- Det er ikke de store vekkelsene. Men Jesus møter stadig enkeltmennesker i landet, sier Kleppe.

På 1980-tallet var han med å starte noen små bibelgrupper, blant annet i Nasaret. Den spede begynnelsen den gang har utviklet seg til en livskraftig menighet i den byen der Jesus vokste opp.

Visumproblemer

Det har ikke alltid vært like enkelt for utsendinger for Israelsmisjonen å få visum og oppholdstillatelse i Israel. Men som regel ordner det seg til slutt. Generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann sier at det er en utfordring man er nødt til å leve med, men at det arbeides bredt for å bedre situasjonen. Han sier det foreligger en dom i Israel mot innenriksministeriet hvor det slås fast at ministeriet har diskriminert kristne.

- Men vi skal kanskje ikke være for høye på pæra her hjemme. Det er ikke så enkelt for en utenlandsk misjonær å få visum til Norge heller, påpeker Heitmann.

Utskriftsvennlig versjon

Kjøp eAvis her!

Les PDF-utgaven av Korsets Seier

Copyright

© 2012 Korsets Seier
Publikasjoner AS.

All kopiering, reprodusering, videre bearbeidelse eller lignende som helt eller delvis bygger på innholdet på disse sidene er strengt forbudt i henhold til lov om opphavsrett uten særskilt skriftlig tillatelse fra Korsets Seier Publikasjoner AS.

Mest leste nyheter

Mest leste artikler

Siste Ord