Korsets Seier Lederskap

Siste nett på sak

Foto. Matunda Bigirimana
I kirken må ikke bare de som kan prestere eller bidra oppleve seg elsket og verdifulle.
Les mer

Siste leder

«Hvis Jesus ikke passer inn i rekken av våre helter, må vi tenke oss om på nytt,» skriver Lars Christian Gjerlaug, kommentator og journalist i Korsets Seier
Påskeuken utfordrer våre heltebilder. Vil vi egentlig bli som Jesus?
Les mer

Siste Innspill

«De har skjønt at hvis ikke vi får de unge med og involvert i kirka på søndager, så dør vi sakte, men sikkert ut,» skriver Jorun Godø, pastor i Pinsekirka, Ålesund.
En menighet som har alle generasjoner som står sammen for det store oppdraget, er noe helt spesielt og vakkert.
Les mer

Siste reportasjer

NY MANN: – Min nye relasjon med Gud har gjort meg til en ny og trygg mann, sier Kurt André Liadal.
16 år gammel ble Kurt André Liadal «adoptert» inn i den hardeste kjernen blant kriminelle i en av Norges største byer.
KREVENDE VELSIGNELSE: Pastor Roger Skaug leder den gamle pinsemenigheten Salemkirken i Lørenskog. Den har forandret mye de siste årene.
Antall pinsevenner i Norge synker. Andelen pinsemigranter øker.
SENTERMUSIKKEN: Evangeliesenteret leder lovsangen i Kontaktsenterets stappfulle lokaler i sentrum av Oslo.
Et møtebesøk som dette kan de fleste norske pinsemenigheter bare drømme om.

Siste nærbilder

TV Inter-sjef VIDAR JENSSEN, her sammen med produsent  David Hasseløy, ønsker å dele menneskers opplevelser med Gud.
TV Inter-sjef Vidar Jenssen vil høre din erfaring med Gud. Og filme den.
Psykiateren Øyvind Watne har vært medlem av Pinsebevegelsens Etisk Råd i mange år. Nå bli han leder.
Tross noen vonde overgrepssaker - den nye lederen av Etisk Råd, Øyvind Watne, mener at Pinsebevegelsen har vist vei.
Fridtjof Kjæreng har 25 års erfaring som regissør og produsent fra film- og fjernsynsindustrien i Norge, men kanskje mest kjent som dokumentarfilmskaper.
Møtet med abortpresten Børre Knudsen har festet seg hos filmskaper Fridtjof Kjæreng.

Siste samtaler

OFRET SEG: «Korset er for meg personlig historien om han som ga sitt liv for alle mennesker, som elsket andre høyere enn seg selv,» sier Siv Kristin Sællmann.
Siv Kristin Sællmanns (49) bar et 14 millimeter stort kors under en nyhetssending. Det satte i gang en nasjonal debatt.
GENERASJON-GAVE: Linda Askeland, redaktør i Familie & Medier, mener en av de beste gavene voksne kan gi neste generasjon er å lære å være disipler av Jesus også i vår mediebruk.
Mediesjef Linda Askeland (46) frykter følgene av kristnes mediebruk.
TRENGER VEKKELSE: – Det vi trenger mest av alt, er vekkelse, sier Bjarte Ystebø, grunnlegger av Kristenfolket og Oslo Symposium samt assisterende redaktør i avisen Norge i dag.
Bjarte Ystebø (35) mener vekkelse er eneste vei til å gjeninnføre norske verdier.
Tidligere stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe (t.v.), assisterende generalsekretær Jorunn Andestad Langmoen og generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann er sentrale aktører på Israelsmisjonens sommerstevne på Danvik folkehøgskole i Drammen. Foto: Ole Andreas Husøy, KPKTidligere stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe (t.v.), assisterende generalsekretær Jorunn Andestad Langmoen og generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann er sentrale aktører på Israelsmisjonens sommerstevne på Danvik folkehøgskole i Drammen. Foto: Ole Andreas Husøy, KPK

Sterk vekst blandt messianske jøder i Israel

 
 
 
 
Skrevet av Gjerlaug, Lars Christian
Publisert 04.07.2011
Mens det var ca. 2000 messianske jøder i Israel i 1980, er det i dag ca. 10 000. De møter motstand fra mange hold, men er samtidig styrket som bevegelse.

Situasjonen for de messianske jødene, det vil si jøder som tror på Jesus, ble satt søkelys på torsdag under et seminar på Den Norske Israelsmisjons sommerstevne i Drammen som pågår fra 29. juni til 3. juli.

Det finnes i dag ca. 150 messianske menigheter i Israel.

- Svært få av disse menighetene er knyttet til tradisjonelle kirkesamfunn. Og de er veldig ulike når det gjelder form og innhold. De spenner fra det som kan minne mye om en jødisk synagoge til noe som ligner amerikanske sørstatsbaptister, forteller Jorunn Andestad Langmoen, assisterende generalsekretær i Israelsmisjonen.

- Hvorfor bruker man betegnelsen messianske jøder, og ikke kristne jøder?

- På grunn av at jøder har blitt forfulgt av kristne opp gjennom historien, har mange jøder det samme forhold til det kristne korset som til hakekorset. Å kalle seg kristen har også implikasjoner når det gjelder pass, oppholdstillatelse og borgerrett i Israel, forklarer hun.

Bygge bro

Under seminaret hadde man også kontakt med flere av Israelsmisjonens utsendinger i Israel ved hjelp av blant annet bildetelefon. Danske Christian Rasmussen, som er pastor i Immanuelkirken i Tel Aviv, sa at det er en stor oppmuntring å se hvordan troen på Jesus kan bygge bro mellom mennesker med ulik bakgrunn når det gjelder nasjonalitet, språk og utdannelse. Samtidig er det en utfordring når 21 ulike språk er representert i menigheten, slik som i menigheten i Tel Aviv.

Trakassering

Knut Helge Høyland er leder av Caspari Center i Jerusalem. Kona Hege er aktiv i sosialt arbeid i byen gjennom organisasjonen Machaseh. Caspari Center driver ledertrening og forskning på høyt faglig nivå blant annet om de messianske jødenes historie og kristendommens jødiske røtter.

Høyland kunne fra Israel fortelle om fortsatt vekst i den messianske bevegelsen i landet, og at han hadde deltatt på et stevne i pinsen for messianske jøder, med tusen personer til stede.

Tross veksten, de messianske jødene er fortsatt en liten minoritet i landet.

Høyland vil ikke si at kristne blir forfulgt i Israel, men sier det er mange eksempler på trakassering, for eksempel hærverk på bygninger. I byen Ashdod demonstrerte tidligere i år tusen ultraortodokse jøder mot menigheten i byen, og hevdet at messianske jøder var like ille som Hitler.

- Jesus er en kontroversiell figur i Israel. Samtidig opplever vi også mye åpenhet, sier Høyland som tror en viktig måte å motarbeide diskriminering på, er at den messianske bevegelsen finner sin tydelige plass i samfunnet, og benytter seg av de demokratiske virkemidler som finnes.

Han tror også det vil være gunstig om den messianske bevegelsen kan styrke kontakten med arabiske kristne i Israel. –Kanskje kan de messianske jødene hjelpe de arabiske kristne med å danne menigheter i de muslimske landsbyene. De messianske jødene har lang erfaring med hvordan det er å leve som en liten minoritet, sier han.

Livskraftige menigheter

Tidligere utsending og stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe, deltok også på seminaret og fortalte om utviklingen siden han kom til Israel første gang på begynnelsen av 1980-tallet og drev med evangelisering og menighetsplanting.

- Det er ikke de store vekkelsene. Men Jesus møter stadig enkeltmennesker i landet, sier Kleppe.

På 1980-tallet var han med å starte noen små bibelgrupper, blant annet i Nasaret. Den spede begynnelsen den gang har utviklet seg til en livskraftig menighet i den byen der Jesus vokste opp.

Visumproblemer

Det har ikke alltid vært like enkelt for utsendinger for Israelsmisjonen å få visum og oppholdstillatelse i Israel. Men som regel ordner det seg til slutt. Generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann sier at det er en utfordring man er nødt til å leve med, men at det arbeides bredt for å bedre situasjonen. Han sier det foreligger en dom i Israel mot innenriksministeriet hvor det slås fast at ministeriet har diskriminert kristne.

- Men vi skal kanskje ikke være for høye på pæra her hjemme. Det er ikke så enkelt for en utenlandsk misjonær å få visum til Norge heller, påpeker Heitmann.

Utskriftsvennlig versjon

Kjøp eAvis her!

Les PDF-utgaven av Korsets Seier

 

 

Copyright

© 2012 Korsets Seier
Publikasjoner AS.

All kopiering, reprodusering, videre bearbeidelse eller lignende som helt eller delvis bygger på innholdet på disse sidene er strengt forbudt i henhold til lov om opphavsrett uten særskilt skriftlig tillatelse fra Korsets Seier Publikasjoner AS.

Mest leste nyheter

Mest leste artikler

Siste Ord