Korsets Seier Lederskap

Siste nett på sak

Jeg vil ikke at det skal være noen tvil: Jeg vil være glassklar og tydelig: Som voksen, som forbilde, som kristen, som en som ønsker å bruke livet sitt til å se andre mennesker bli forandret og hjulpet: Jeg sier nei til alkohol.
Les mer

Siste leder

«La oss rope det ut på vår tids hyrdemarker,» skriver Anne Gustavsen, daglig leder og ansvarlig redaktør i KS.
Ta julebudskapet så langt utenfor kirkedørene som mulig.
Les mer

Siste Innspill

Får de som kommer etter oss det beste utgangspunktet for å lykkes?
Les mer

Siste reportasjer

LY I NORDMARKA: Jesus er født, og Maria (Kamilla Josefine Holtet) og Josef (Bendik Bruun Edvardsen) kan endelig smile.
Det skjedde i de dager. Men hva om det var i våre?
Ingen forkynner: Forfatter, musiker og journalist Levi Henriksen ser på seg selv som en forteller. Hovedpersonene i bøkene hans bryter alle bud, men likevel handler bøkene om de store spørsmålene; frelse og fortapelse, godt og ondt, lyset og mørket.
Forfatter Levi Henriksen (50) er stolt av å være pinsevenn, men opplever seg «for verdslig for de kristne og for kristen for de verdslige».
STILLE PROTEST: Aksjonen «Gå for frihet» ble arrangert for en måneds tid siden, som her utenfor Disneyland i California. Tapen illustrerte dem uten stemme.
Antall massasjestudioer i Drammen har seksdoblet seg de siste årene. Nå reiser en hel verden seg opp mot det moderne slaveriet.

Siste nærbilder

NYTT KVINNE-NIVÅ: Leder i Pinsebevegelsens lederråd, Sigmund T. Kristoffersen, mener at utviklingen med kvinnelige ledere i Pinsebevegelsen er på et helt annet sted enn for bare noen år siden.
– Utviklingen er god, mener leder i Lederrådet, Sigmund Kristoffersen.
Odd Inge Aas er journalist i Misjonssambandets ungdomsnettsted iTro.no og Aftenposten. Han mener menigheter og ungdomsledere behandler menn og kvinner ulikt.
Fastgrodde mønstre er krevende å endre. Misjonssambandets Odd Inge Aas foreslår kvotering.
OASE-gründer, høyskolelektor ved Ansgarskolen og menighetsveileder Jens-Petter Jørgensen gir ut boken «Når troen setter spor – hjelp til å arbeide med din troshistorie».
OASE-gründer Jens-Petter Jørgensen mener vi bør dele vår dypere og ærligere troshistorie.

Siste samtaler

ANSATT: I et år har Darjan jobbet i Filadelfiakirken, Oslo i 70 prosent stilling.
Da krigen brøt ut flyktet Darjan Kovacic (30) og familien til Norge. På veien ble han frelst og hektet på menighetsliv.
BANKENDE MISJONSHJERTE: Da Gunnar Nordbø (80) tok over den gamle mølla til sin far på 50-tallet, var fornyelse tvingende nødvendig. Kraftfôrproduksjonen ble en kjempesuksess. Grunnet Gunnars bankende misjonshjerte, har også De norske pinsemenigheters ytremisjon høstet fruktene av det.
Som gründer og bedriftsleder kunne 80-åringen Gunnar Nordbø nå valgt å prioritere luksusbiler og eksklusive ferier. Men han brenner for noe annet.
PASTORDRØM: – Drømmen min da jeg var yngre, var å bli pastor og forkynner, sier Ingvild Ofte Arntsen. Hun er leder for Filadelfiakirken Oslos diakonale og tidligere generalsekretær i KrFU og rådgiver for KrFs familie- og innvandringspolitikk på Stortinget.
Kvinner i Pinsebevegelsen blir ikke tatt på alvor, mener Ingvild Ofte Arntsen (26).
Tidligere stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe (t.v.), assisterende generalsekretær Jorunn Andestad Langmoen og generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann er sentrale aktører på Israelsmisjonens sommerstevne på Danvik folkehøgskole i Drammen. Foto: Ole Andreas Husøy, KPKTidligere stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe (t.v.), assisterende generalsekretær Jorunn Andestad Langmoen og generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann er sentrale aktører på Israelsmisjonens sommerstevne på Danvik folkehøgskole i Drammen. Foto: Ole Andreas Husøy, KPK

Sterk vekst blandt messianske jøder i Israel

 
 
 
 
Skrevet av Gjerlaug, Lars Christian
Publisert 04.07.2011
Mens det var ca. 2000 messianske jøder i Israel i 1980, er det i dag ca. 10 000. De møter motstand fra mange hold, men er samtidig styrket som bevegelse.

Situasjonen for de messianske jødene, det vil si jøder som tror på Jesus, ble satt søkelys på torsdag under et seminar på Den Norske Israelsmisjons sommerstevne i Drammen som pågår fra 29. juni til 3. juli.

Det finnes i dag ca. 150 messianske menigheter i Israel.

- Svært få av disse menighetene er knyttet til tradisjonelle kirkesamfunn. Og de er veldig ulike når det gjelder form og innhold. De spenner fra det som kan minne mye om en jødisk synagoge til noe som ligner amerikanske sørstatsbaptister, forteller Jorunn Andestad Langmoen, assisterende generalsekretær i Israelsmisjonen.

- Hvorfor bruker man betegnelsen messianske jøder, og ikke kristne jøder?

- På grunn av at jøder har blitt forfulgt av kristne opp gjennom historien, har mange jøder det samme forhold til det kristne korset som til hakekorset. Å kalle seg kristen har også implikasjoner når det gjelder pass, oppholdstillatelse og borgerrett i Israel, forklarer hun.

Bygge bro

Under seminaret hadde man også kontakt med flere av Israelsmisjonens utsendinger i Israel ved hjelp av blant annet bildetelefon. Danske Christian Rasmussen, som er pastor i Immanuelkirken i Tel Aviv, sa at det er en stor oppmuntring å se hvordan troen på Jesus kan bygge bro mellom mennesker med ulik bakgrunn når det gjelder nasjonalitet, språk og utdannelse. Samtidig er det en utfordring når 21 ulike språk er representert i menigheten, slik som i menigheten i Tel Aviv.

Trakassering

Knut Helge Høyland er leder av Caspari Center i Jerusalem. Kona Hege er aktiv i sosialt arbeid i byen gjennom organisasjonen Machaseh. Caspari Center driver ledertrening og forskning på høyt faglig nivå blant annet om de messianske jødenes historie og kristendommens jødiske røtter.

Høyland kunne fra Israel fortelle om fortsatt vekst i den messianske bevegelsen i landet, og at han hadde deltatt på et stevne i pinsen for messianske jøder, med tusen personer til stede.

Tross veksten, de messianske jødene er fortsatt en liten minoritet i landet.

Høyland vil ikke si at kristne blir forfulgt i Israel, men sier det er mange eksempler på trakassering, for eksempel hærverk på bygninger. I byen Ashdod demonstrerte tidligere i år tusen ultraortodokse jøder mot menigheten i byen, og hevdet at messianske jøder var like ille som Hitler.

- Jesus er en kontroversiell figur i Israel. Samtidig opplever vi også mye åpenhet, sier Høyland som tror en viktig måte å motarbeide diskriminering på, er at den messianske bevegelsen finner sin tydelige plass i samfunnet, og benytter seg av de demokratiske virkemidler som finnes.

Han tror også det vil være gunstig om den messianske bevegelsen kan styrke kontakten med arabiske kristne i Israel. –Kanskje kan de messianske jødene hjelpe de arabiske kristne med å danne menigheter i de muslimske landsbyene. De messianske jødene har lang erfaring med hvordan det er å leve som en liten minoritet, sier han.

Livskraftige menigheter

Tidligere utsending og stedlig representant for Israelsmisjonen i Israel, Håvard Kleppe, deltok også på seminaret og fortalte om utviklingen siden han kom til Israel første gang på begynnelsen av 1980-tallet og drev med evangelisering og menighetsplanting.

- Det er ikke de store vekkelsene. Men Jesus møter stadig enkeltmennesker i landet, sier Kleppe.

På 1980-tallet var han med å starte noen små bibelgrupper, blant annet i Nasaret. Den spede begynnelsen den gang har utviklet seg til en livskraftig menighet i den byen der Jesus vokste opp.

Visumproblemer

Det har ikke alltid vært like enkelt for utsendinger for Israelsmisjonen å få visum og oppholdstillatelse i Israel. Men som regel ordner det seg til slutt. Generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann sier at det er en utfordring man er nødt til å leve med, men at det arbeides bredt for å bedre situasjonen. Han sier det foreligger en dom i Israel mot innenriksministeriet hvor det slås fast at ministeriet har diskriminert kristne.

- Men vi skal kanskje ikke være for høye på pæra her hjemme. Det er ikke så enkelt for en utenlandsk misjonær å få visum til Norge heller, påpeker Heitmann.

Utskriftsvennlig versjon

Kjøp eAvis her!

Les PDF-utgaven av Korsets Seier

Copyright

© 2012 Korsets Seier
Publikasjoner AS.

All kopiering, reprodusering, videre bearbeidelse eller lignende som helt eller delvis bygger på innholdet på disse sidene er strengt forbudt i henhold til lov om opphavsrett uten særskilt skriftlig tillatelse fra Korsets Seier Publikasjoner AS.

Mest leste nyheter

Mest leste artikler

Siste Ord